Vane 1: Vær Proaktiv
23. Mar, 2011 af Ole Stougaard

Runner in Africa

Vi har alle styrken til at tage vores egne beslutninger. Når vi vælger vores svar eller reaktion i overensstemmelse med selvvalgte værdier, er det proaktiv adfærd. At være proaktiv er et af de vigtigste redskaber vi har til at vinde over sig selv. Og netop den personlige sejr er det vi skal gå efter, når vi konkurrerer i f.eks. løb, cykling og triatlon.

Proaktiv betyder ikke bare at tage initiativet. Det betyder også at vi må tage ansvaret for egen handlinger og eget liv. Vores optræden skal være en funktion af vore beslutninger og ikke vores egen eller andres tvang.

Har du besluttet dig for at komme i gang med at træne og leve sundt, at gennemføre en halvmaraton, maraton eller en triatlonkonkurrence, så husk at det er dig selv, der skal få tingene til at ske. Du må ikke tro at andre kommer og sætter dig i gang. Det sker ikke. Du skal selv opsøge den hjælp du har brug for og sørge for at sætte tid af til det.

Som proaktiv skyder vi ikke skylden på omgivelserne eller livsbetingelserne. Vores optræden som proaktiv er resultatet af vores egne beviste valg baseret på egne værdier frem for følelser. Reaktive mennesker bliver på den anden side ofte påvirket af deres fysiske omgivelser. Hvis vejret er godt, har de det godt. Er det dårligt påvirker det både deres indstilling og deres indsats. Proaktive mennesker derimod bringer deres eget vejr med sig.

Konkret betyder det, at du i din hverdag bør tænke fremad og forberede dig på det du forventer vil komme. En god idé er at starte din dag med at lige overveje følgende spørgsmål:

  • Hvad skal der ske i dag?
  • Hvilke udfordringer kan jeg møde, og hvordan kan jeg gøre mig klar til dem?
  • Hvad kan jeg gøre for at gøre min dag så let og bekvem som muligt?

Det tager dig måske 5 minutter at besvare disse spørgsmål. I starten så skriv svarene ned, men når det er gjort til en vane, så kan du nøjes med blot tænke tingene igennem.

De 7 Gode vaner:
Vane 1 Vær proaktiv

Vane 2 Begynd med slutningen
Vane 3 Gør det første først
Vane 4 Tænk vind/vind
Vane 5 Søg først at forstå, dernæst at blive forstået
Vane 6 Skab synergi
Vane 7 Slib saven