Spis mere fedt, og forbrænd mere fedt
31. Jul, 2014 af Ole Stougaard

Spis mere fedt, forbrænd mere fedt

Som jeg skrev om i går i et blogindlæg, så har jeg oberserveret, at langt de fleste atleter der kommer til mig for at blive testet har en meget høj kulhydratforbrænding, selv ved lav intensitet.

Ideelt set bør det være således, at ved lav til moderat intensitet bør kroppen primært forbrænde fedt. Når intensiteten øges så stiger kulhydratforbrændingen, og den når 100% ved intensiteter over syregrænsen og tæt på maks.

Vi behøver ikke at træne kroppens evne til at forbrænde kulhydrat (i hvert fald ikke til hvad jeg ved af), men derimod viser mine observationer fra testcenteret, at det for mange vil være godt, hvis de bliver bedre til at forbrænde fedt.

I dag er der rigtig mange der spiser en kulhydratrig og fedtfattig kost, men for at lære kroppen at forbrænde fedt, er du nødt til at øge dit indtag af fedt i den mad du spiser. Det går lidt imod Sundhedsstyrelsens officielle kostråd, men ikke desto mindre, så tror jeg at mange vil have gavn af at spise lidt mere fedt og især meget færre kulhydrater.

Derfor er det første du kan gøre at begynde at spise mere fedt, og gerne en god blanding at mættet, enkeltumættet og flerumættet fedt. Du skal ikke være bange for det mættede fedt, da det er rimelig veldokumenteret at det i sig selv ikke fører til hjerte/karsygdomme, som mange tidligere har troet.

Derudover vil en stor del af det fedt du indtager blot være brændstof, og her er mættet fedt ganske god benzin.

For at holde balance i kalorieregnskabet, så du undgår en vægtstigning, er du nødt til at fjerne noget fra din kost i det øjeblik du begynder at tilføre mere fedt. Jeg anbefaler at du skærer i kulhydraterne, og at du holder dit proteinindtag konstant og gerne på 1.5-2.0 gram per kilo kropsvægt.

Så spise flere æg, mere ost, kød mere lidt højere fedtprocent, god olivenolie, smør, lidt nødder, fed fisk og avokado og skær i indtaget af ris, pasta, brød, frugt, sukker osv.

Et fint udgangspunkt er at ramme en energifordeling der hedder 30% fra fedt, 30% fra protein og 40% fra kulhydrat.

Du kan selvfølgelig også vælge at gå “low carb high fat”, hvilket også vil give dig det bedste resultat ift at øge fedtforbrændingen. F.eks. træner jeg en LCHF triatlet, og sidst han blev testet på løb skulle han helt op over 80% af VO2max for at passere det punkt, hvor over 50% af energien kom fra kulhydrat. Selv ved 80% af VO2max kom over 50% af energien fra fedt. Og tro mig, det er virkelig en fedtforbrænding i verdensklasse.

At spise LCHF er i hverdagen dog lettere sagt end gjort. Vælger du LCHF, så skal du under 50 gram kulhydrat per dag, hvilket kræver en nøje planlægning af dine måltider, ligesom det stort set udelukker enhver form for social spisning. Derfor er det heller ikke en strategi jeg nødvendigvis anbefaler, om end effekten ikke er til at diskutere.

Et andet tip der er værd at nævne er, at hører du til en af dem der ofte træner med moderat til høj intensitet, så kan du sagtens op- og nedregulere dit kulhydratindtag, således at du på dage hvor du træner intensivt spiser flere kulhydrater, mens du på fridage eller meget lette træningsdage minimerer indtaget af kulhydrat.

Så vil du gerne forbedre din evne til at forbrænde fedt, så start med at udskifte fødevarer med højt kulhydratindhold med fødevarer der indeholder mere fedt og minimalt med carbs.

I næste blogindlæg vil jeg skrive om endnu et godt trick, der kan sætte turbo på din fedtforbrænding