Skal man træne fedtforbrænding
2. Sep, 2011 af Ole Stougaard

DM Sprint Triatlon 2006

Fedtforbrænding har af flere omgange være oppe og vende som det vigtigste våben i kampen mod vægttab og forbedret præstationsevne. Og næsten lige så mange gange er det blevet skudt i sænk igen.

Personligt mener jeg at træning med henblik på at optimere fedtforbrændingen kan have sin relevans, om end det ligger et stykke nede på prioritetslisten. Der er mange andre generelle ting der skal være på plads i træningen, inden du bør fokusere på en detalje som fedtforbrænding.

I konkurrencer som f.eks. Ironman og iron-distance race, lange motions-cykelløb og ultraløb er dine kulhydratdepoter, samt din evne til at optage kulhydrater under konkurrencen en begrænsende faktor for, hvor godt du kan præstere.

Tager vi en Iron-distance konkurrence så er der en god tommelfingerregel der siger, at du ikke kan tillade dig at bruge mere end 2.3-2.4 gram kulhydrat per minut, hvis du skal undgå at gå sukkerkold i et race der varer mere end 8-10 timer. I denne beregning indgår de kulhydrater du har lagret i musklerne inden start, samt det du kan nå at optage undervejs (ca. 1-1.2 gram kulhydrat per minut).

Ved at få lavet en trappe-test, hvor vi måler på din forbrænding, er vi i stand til at finde den arbejdsintensitet, hvor du forbrænder 2.3 – 2.4 gram kulhydrat per minut.

Jeg har testet mange triatleter der når denne grænse langt tidligere, end den intensitet som de form-mæssigt vil kunne køre en Ironman. De er ikke i stand til at udnytte deres form optimalt, og forsøger de sig alligevel, så vær sikker på at de møder muren tidligt på den afsluttende maraton.

I sådan en situation giver der rigtig god mening at arbejde målrettet på at forbedre atletens evne til at forbrænde fedt.

Det har jeg haft rigtig god succes med, og nogle tips til hvordan det kan gøres, vender jeg tilbage til i en kommende blog.