Restituer hurtigere med den rette kost
2. Dec, 2011 af Ole Stougaard

Two female runners

Træner du regelmæssigt, og vil du gerne forbedre dine resultater, så er det ikke helt ligegyldigt hvad du spiser. Den rigtige mad på det rigtige tidspunkt, sikrer dig hurtigere restitution og bedre resultater.

Inden for træning taler man om det “åbne vindue” lige efter træning, hvor kroppen langt bedre kan optage kulhydrater og andre vigtige nærringsstoffer, og lagre dem de rigtige steder (primært musklerne).

Vinduet står mere eller mindre helt åbent de første 30 minutter efter træning. Herefter begynder det stille og roligt at lukke i, og efter cirka to timer er det helt lukket.

Udnytter du det åbne vindue maksimalt, så kan du halvere din restitutionstid, og blive klar til næste træningspas inden for 24-48 timer.

Det ideelle restitutionsmåltid indeholder primært kulhydratet samt en smule protein. Da det handler om at optage det indtagene måltid så hurtigt som muligt, så er det bedste at vælge fødevarer der indeholder en simpel form for sukker samt at undgå fedt og kostfibre.

Den effektive løsning er at vælge et recovery-produkt specielt udviklet til træning. Andre gode løsninger er bananer, lyst brød med magert pålæg, 1 glas kakaoskummetmælk eller et glas kærnemælk tilsat Rynkeby-saft!

Som en god tommelfingeregel bør du indtage 1 gram kulhydrat per kilo kropsvægt samt 20-30 gram protein.

Ud fra en sundhedsmæssig synsvinkel så er restitutionsmåltidet ikke just det der bliver anbefalet. Sundhedsmæssigt er der ikke mange pluspoint til restitutionsmåltidet – der er for mange simple kulhydrater, for lidt af det gode fedt og generelt for få vitaminer og mineraler.

Men når du træner regelmæssigt gælder der lidt andre spilleregler, og selvom du afviger fra de sundhedsmæssige anbefalinger, så vinder du altså mere ved at indtage restitutionsmåltidet end ved at springe det over. Så du kan roligt indtage restitutionsmåltidet med god samvittighed.