Periodisk faste for bedre fedtforbrænding
4. Aug, 2014 af Ole Stougaard

Periodisk faste for bedre fedtforbrænding

I mit sidste blogindlæg gav jeg dig mit første tip til, hvordan du kan forbedre din krops evne til at forbrænde fedt.

Ønsker du at øge din fedtforbræding så vil jeg anbefale dig, at du som det første begynder at spise mere fedt, og et godt udgangspunkt vil være følgende energifordeling: 30% fedt, 30% protein og 40% kulhydrat.

Når din “nye” kostplan er godt indarbejdet og det er blevet en vane at spise mere fedt, så kan du derefter begynde at afprøve periodisk faste. Med periodisk faste menes at du har perioder fra 5-6 timer og helt op til 18 timer i løbet af en dag hvor du IKKE spiser.

Selvom du ikke spiser, så har kroppen jo brug for energi. Og når energien ikke er direkte tilgængelig i vores blod, så er vi nødt til først at mobilisere energien og derefter forbrænde den. Her er det først og fremmest fedt der mobiliseres og forbrændes, hvilket selvsagt gavner din evne til at fedtforbrænde.

Hvis du jævnligt faster i mere end 5-6 timer, så vil din krop tilpasse sig dette ved f.eks. at opgradere mængden af fedtforbrændingsenzymer, ligesom der også vil ske nogle hormonelle tilpasninger. Dette sker selvfølgelig ikke lige fra den ene dag til den anden, så den første periode med periodisk faste er uden tvivl den sværeste.

For det første vil du uden tvivl blive sulten, men mind dig om at sult ikke er ensbetydende med at du behøver at spise. Du vil nok også opleve et lavt energiniveau og måske let svimmelhed, hvilket sker fordi at dit blodsukker falder. Normalt vil du i sådan en situation typisk spise en eller anden form for kulhydrat for at få blodsukkeret op igen.

Men dette er en gammel vane, og fordi du ignorerer det lave blodsukker og sulten, så vil du ikke just føle dig på toppen. Men dette er en nødvendighed for at “tvinge” kroppen til at få gang i fedtmaskinen, og er du vedholden, så vil du i løbet af få uger kunne mærke at du får langt mere energi og overskud når du er i fastetimerne.

Der er mange måder at gøre det på, og den vel nok mest kendte metode er 5:2 kuren, hvor du to dage hver uge kun indtager 500 kcal og 600 kcal for hhv kvinder og mænd.

Du kan også vælge at have dage (alle dage), hvor du første spiser dit første måltid et godt stykke ud på dagen – frokost eller sågar din aftensmad. Dette fungerer også rigtig godt for mange og det går bl.a. under navnet: Warrior Diet.

Igen, så er der ingen rigtig eller forkert måde at gøre det på, og målet er blot at du minimum en dag om ugen og gerne 2-5 dage har “vågne” perioder på mellem 6-18 timer hvor du ikke spiser. Så sover du 8-10 timer, så er det alene ikke nok. Du skal være oppe og være aktiv – det er i hvert fald min erfaring.

Hvis du træner flere gange om ugen, så er det en god idé at planlægge de periodiske fastedage på træningsfridage eller på træningsdage med træning med lav intensitet.

Så nu har du lært at en god fedtforbrænding kræver en kost med et relativt stort indtag af fedt samt at du kan tvinge kroppen i fedtforbrændingsmode gennem periodevis faste. De to metoder kan bruges uafhængigt af hinanden, men kombinerer du dem, så får du et endnu bedre resultat.