Pas på at du ikke bliver snydt af spinning
24. Jan, 2012 af Ole Stougaard

Spinning

Det er herligt er være spinning-instruktør i Januar måned, og det er samtidig måneden hvor du skal sælge dig selv over for de mange nye medlemmer i fitnesscenteret. Leverer du varen, så får du nye trofaste spinnere på dine timer i den kommende tid.

Jeg har selv været spinning-instruktør gennem 10 år og jeg har rundet de 1.000 timer. På grund af øget fokus på min egen forretning stoppede jeg i sommers, men jeg savner energien fra en god spinningtime og at kunne være med til at motivere folk til at træne. Men hvad er en god spinningtime? Groft sagt er der vel to primære elementer.

  1. Timen skal være motiverende. Der skal være en god instruktør, der formår at sammensætte en varierende og sjov time og som er god til at formidle og være motivernende
  2. Timen skal være hård. Inden for fitnesscenterets vægge evalueres og vurderes en time ofte på, hvor hård den er. Der sættes ofte lighedstegn mellem hårdheden og hvor god timen er. Der skal helst trænes til man er blå i hovedet og tæt på brækgrænsen. Det er i hvert fald det jeg hører i omklædningsrummet, når medlemmerne taler og timerne og instruktørerne. Sådan er det. En god time er en hård time, og en god instruktør er en hård instruktør!

Der evalueres mere sjældent på de resultater træningen skaber. Det er selvfølgelig også svært at måle på resultatet af spinning i og med træningen er subjektivt styret. Og du kan ikke måle eller kontrollere den absolutte belastningen. Der er ingen wattmåler eller andet, som du kan bruge til at få vished om, om du yder mere i dag end i går.

Og det er i mine øjne et problem.

For der er ikke nødvendigvis lighedstegn mellem “hård træning” på en spinningcykel, og så det resultat du opnår. Og hvad værre er, så glemmer mange instruktører dette – både på den måde de opbygger deres time samt i informationen til medlemmerne.

Medlemmerne bliver tit og ofte snydt hvis de evaluerer på resultatet af indsatsen. De går fra timen fuldstændig skudt i sænk. Pulsuret fortæller dem at de har kørt med en meget høj intensitet, og ud fra en beregning af deres puls, så har de forbrændt en hulens masse kalorier. Og så er alle glade, for det er det som det handler om.

Men skindet bedrager, og som instruktør og spinner bør man være opmærksom på faldgrupperne ved spinning. Det er meget let at gøre timen til en hård oplevelse, selvom du reelt har siddet og fesen husleje af det meste af tiden.

Ved at introducere meget hård arbejde som f.eks. spurter og max-intervaller tidligt på timen, så får du lynhurtigt akkumuleret en masse mælkesyre og andre affaldsstoffer. Dette bevirker at du resten af timen vil føle dig mere presset og have en oplevelse af, at du arbejder hårdt, selvom du faktisk er nød til at skrue ned for belastningen.

Og mindre belastning på cyklen er lig med færre watt og mindre arbejde. Det er ensbetydende med en ringere træningseffekt og forbrænding end hvis du havde givet kroppen tid til at komme fornuftigt i gang og generelt holde dig fri for mælkesyre indtil de sidste træningsminutter

Pulsen er ikke retningsvisende for indsatsen: I et spinninglokale bliver der meget hurtigt varmt og med en høj luftfugtighed. Det gør det svært for kroppen at komme af med den overskydende varme og det får blodkarene lige under huden til at udvide sig. Musklerne har fortsat brug for den samme mængde ilt fra blodet og for at kunne levere dette må hjertet slå ekstra hurtigt.

Pulsen bliver altså væsentlig højere ved samme arbejdsbelastning når du træner i varme og høj luftfugtighed. Så hvis du tror at pulsen er det reelle udtryk for hvor hårdt du arbejder, så vil du få et forkert billede af indsatsen under en spinningtime.

Det er ikke ualmindeligt at pulsen er op til 20 slag per minut højere i et spinninglokale, end hvis du cyklede udendørs. Har du ydermere stresset kroppen med en “koldstart”, så vil pulsen hamre derudaf uden anden grund end at du har givet kroppen et ordentligt chok.

Så skal du have et godt udbytte af dine spinningtimer så vær obs på følgende:

  1. stol ikke blindt på pulsen, men mærk efter og fornem at der er god belastning på svinghjulet. Du skal have samme fornemmelse af modstand som hvis du kørte udendørs
  2. undlad at køre med på eventuelle max-spurter i begyndelsen af timen. Giv kroppen tid til at komme roligt i gang og byg intensiteten fornuftigt op hen over timen
  3. vil du have et mere realistisk billede af din indsats målt på gennemsnitspulsen, så træk 15-20 slag fra det målte pulsgennemsnit
  4. test gerne dig selv på en kondicykel eller lign hvor du kan måle hvor mange watt du træder. Over tid skal du se en forbedring af din ydeevne