Mine fedtfavoritter
19. Dec, 2013 af Ole Stougaard

Mine fedtfavoritter

Her i den søde juletid, eller måske rettere i den fede juletid eller endda endnu bedre i den søde OG fede juletid, så er det nu egentligt meget rart at vide, at mættet fedt tilsyneladende ikke er så farligt som det har fået ry for at være.

Til gengæld er sukker så blevet bandlyst som værende det ondeste onde, så i år kan vi spise den fede juleand med god samvittighed på bekostning af at vi skal føle os som syndere, når vi går i krig med lakridskonfekten og julesmåkagerne.

Heldigvis varer julen ikke helt til Påske men nok tættere på 2-4 uger, så uanset hvad du så end putter i munden i julen, så har det ingen langvarig effekt, og slet ikke noget du ikke kan rette op på, ved at spise fornuftigt mellem nytår og jul…

Efter at jeg i mange år har spist virkelig store mængder kulhydrat, så er jeg i de senere år gået over til at spise væsentligt mere protein og fedt. Jeg er ikke LCHF-spiser idet det for mig ikke er praktisk muligt, men hvis du træner til Ironman eller anden langdistanceidræt, eller hvis du gerne vil tabe dig og/eller forbedre din sundhedsprofil, så er LCHF ikke nogen tosset idé.

Mange er fortsat noget tilbageholdende med at øge fedtindtaget, og jeg vil heller ikke sige mig fri for at have tænkt at jeg med et øget fedtindtag også ville øge min vægt/fedtprocent. Men det er på ingen måder det som er sket, og efter at have været pastamester nyder jeg at spise noget med mere fedt og smag.

Mine primære kilder til fedt er lige for tiden:

1) Ost

2) Olivenolie

3) Avocado

4) Kød, fisk og fjerkræ

5) Nødder og nøddesmør

6) Kokosmælk

7) Smør

Kokosolie er ligeledes en super fedtkilde, men pt lidt svært at finde her i Danmark, hvorfor jeg ikke bruger denne type fedt (endnu). Jeg prøver at minimere indtaget af forarbejdede olier der er rige på flerumættede fedtsyrer ligesom hærdede vegetabilske olier er no-go

I den kommende periode bliver ost, kød, fjerkræ og fisk uden tvivl de primære fedtkilder, for hvad er en juleaften uden and/gås og flæskesteg og en julefrokost uden fisk og ost?

Hvad er dine personlige fedtfavoritter?