Min kommentar til løbeskosdebatten
10. Okt, 2012 af Ole Stougaard

Løbsko, løbestil og løbeskader

Debatten om løbesko er igen blusset op. Læge Jacob Scheldes artikel har sat røre i andedammen, og der bliver debatteret på livet løs på de sociale medier.

Ud fra de parametre, som Jacob har lagt vægt på i sin undersøgelse, er der ingen evidens, for at de “rigtige” løbesko forebygger løbeskader. I samme åndedrag er der så heller ikke noget værdifuldt i den løbestilsanalyse, der foretages i en løbebutik, med henblik på at analysere kundens “løbestil”.

Uden at jeg vil lægge hovedet på blokken og komme med samme konklussion som Jacob, er det også min erfaring, at løbesko ikke har den store effekt på forebyggelsen af løbeskader.

Det understøttes af, at antallet af løbere med løbeskader er steget hen over de sidste 20 år, til trods for at løbeskoene i samme periode er blevet langt mere avancerede.

Studier af kraftpåvirkningen ved hællanding og forfodsløb peger ligeledes i retning af, at den kraftpåvirkning der kommer ved en hællanding potentielt er skadesfremmende.

Og denne kraftpåvirkning ændres ikke af de løbesko, som du løber i! Du kan reducere skadesrisikoen ved at ændre på selve kraftpåvirkningen, og det kan du gøre ved at ændre på din løbeteknik.

Når Jacob siger, at løbestilsanalyser er unødvendige, er det meget vigtigt at være opmærksom på, at den slags løbestilsanalyse, der laves i løbebutikker, reelt ikke har noget med en løbestilsanalyse at gøre!

Det ville være mere rigtigt at kalde det en løbeSKOsanalyse, idet der kun kigges på fødderne og ikke på, hvordan personen løber. Jeg er ked af, at Jacob bruger ordet løbestilsanalyse, da det forvirrer løberne og får dem til at tro, at en løbestilsanalyse ikke er noget værd…

Det er den!

Jeg tror netop, at løbestilsanalyse, fejlretning og efterfølgende tekniktræning er vejen væk fra løbeskader.

Hvis du lærer at løbe korrekt, så ændrer du på den kraftpåvikning, der kommer i forbindelse med landingen, og dermed mindsker du også risikoen for at blive skadet.

Derfor er det også på tide, at forskningen i løbeskader retter fokus på løbeteknik frem for hele tiden at fokusere på løbesko, træningsintensitet, træningsvolumen etc.

Løbere skal ligeledes til at indse, at de ikke skal lede efter de rigtige løbesko, hvis de vil undgå skader. De skal til at træne løbeteknik og blive bevidste om, hvordan man løber. Som fysioterapeuter, løbetrænere, løbeeksperter og idrætsprofessorer har vi et stort ansvar for, at dette kommer til at ske.

Løbere får deres viden fra løbeeksperter, og så længe løberne ikke er på rette spor, fortsætter de med at løbe uhensigtsmæssigt… og fortsætter med at være løbeskadede et par gange om året!