Mia Sørensen og Henrik Aarup Svendsen løb Hamborg Marathon 2011
26. Maj, 2011 af Ole Stougaard

Hamborg Marathon 2011

Søndag d 22 maj var en stor maratonweekend. Et af de steder hvor der blev løbet var i Hamborgs gader.

Bag startsnoren i Hamborg var Mia Sørensen og Henrik Aarup Svendsen. Det blev desværre ikke den bedste dag for nogen af dem. Vind, varme og høj luftfugtighed gjorde det til en svær dag

Mia holdt planen og lå til en tid omk 3t05min indtil hun passerede 30 km, hvorefter gassen gik af ballonen, og hun måtte kæmpe sig hjem i en tid på 3t08min. En høj luftfugtighed gør det svært for kroppen at komme af med den varme der produceres når der arbejdes. Resultatet er en gradvist stigende kroptemperatur. På et tidspunkt når du en kristisk tærskel, hvor det begynder at blive farligt for kroppen.

Kroppen har selv en forsvarsmekanisme der aktiveres når du nærmer dig det kristiske niveau, og det er slet og ret at lukke ned for evnen til at aktivere musklerne. Smart når nu de arbejdende muskler er varmeproduktionskilden, men knap så godt for dem der gerne vil holde tempoet oppe.

Jeg er dog ikke i tvivl om hvilken side jeg vil vælge hvis valget står mellem hedeslag og potentielt organsvigt og en hurtig maraton.

For Henrik gik det galt stort set inden starten var gået. Han begik den klassiske fejl, som så mange andre har gjort før, at gøre noget nyt lige inden start. For første gang spiste Henrik en energygel 5 minutter inden start, uvidende om en mulig konsekvens af dette.

Med den forkerte timing kan indtag af sukker så tæt på start få sat gang i kroppens insulin-produktion. Kulhydraterne i gelen får umiddelbart blodsukkeret til at stige, men efter kort tid vil det dykke kraftigt. Et lavt blodsukker + insulin resulterer i, at man bliver træt og føler sig svag.

Og det var netop det Henrik mærkede fra første skridt. Det planlagte tempo – som jo skulle føles let det første lange stykke tid – føltes hårdt, og der var intet overskud.

Det lave energiniveau fulgte Henrik hele vejen til mål, så det blev en lang og sej dag, hvor forventede sub 3t10min blev til 3t23min.

Jeg har selv gjort det mere end én gang, det der med at gøre noget impulsivt lige inden starten på en konkurrence. Trods formaninger om aldrig at gøre noget nyt og ikke-afprøvet op til en konkurrence, så er der en tendens til at vi lige skal gøre noget nyt inden start. Det kunne jo være det ville virke rigtigt godt for mig. Det gør det dog sjældent skulle jeg hilse og sige!

At gennemføre en maraton er altid flot. At nå sit mål er toppen af kransekagen. At fighte og holde ved trods dårlige ben, er respektfuldt og prisværdigt. Sejt af Mia og Henrik.