Løft fødderne når du løber, og land “rigtigt”
14. Okt, 2011 af Ole Stougaard

Michael Johnson

Når snakken falder på løbeteknik og løbestil, så er omdrejningspunktet meget ofte landingen. Man taler om landingen, som er det den vigtigste del af løbestilen. Hvordan lander du? Lander du på hæl, midtfod eller forfod?

Et godt eksempel er en artikel fra Vorespuls, der blev publiceret for nylig.

Dybest set, så er landingen jo ikke særlig vigtig i forhold til det at løbe. Tyngdekraften sørger for at du lander, og hvor du lander er forudbestemt i det øjeblik du er i svævefasen.

Det er også vigtigt at forstå, at landingen er et resultat af nogle andre ting du gør. Så hvis du vil lande rigtigt – hvis man da kan tale om en rigtig landing – så bør du havde dit fokus på noget helt andet end selve landingen.

Rent faktisk er det sådan, at hvis du tænker på landingen, så er det eneste du kan være sikker på, er at du IKKE lander rigtigt.

Du kan kun tænke én tanke af gangen, og med tanke på landingen så kommer du for sent med det vigtigste. Det kræver knivskarp timing at løbe optimalt, og bare den mindste forsinkelse resulterer i en afvigelse fra det perfekte.

Men hvad skal du så have fokus på? Du skal fokusere på at løfte din fod fra jorden og op under balden.

Når du løber, så er det altafgørende at reducerede tiden fra at du lander, til at kroppens tyngdepunkt passerer kontaktpunktet med jorden. Det er først her at du begynder at skabe fremdrift!

 

Running Poses

 

Jo bedre du er til at løfte foden, og ikke mindst til at time løftet til det rigtige tidspunkt, jo tættere vil du komme på den position hvor dit tyngdepunkt er lige over kontaktpunktet (= Pose-positionen i poserunning)

Som en konsekvens af dette, vil du opleve at din kadence stiger (og “skridtlængden” bliver kortere). Faktisk stiger farten typisk også markant.

Mange oplever at deres kredsløb bliver ekstra belastet og at pulsen stiger. Og det er jo ikke fordi at det er hårdere at løfte fødderne, men fordi at farten stiger. Ønsker du at sætte farten ned så gør det ved at læne dig lidt tilbage, frem for at reducere kadencen.

Et par gode tip:

  • Det første du skal gøre er at fokusere på løftet når du løber – løft, løft, løft
  • Du kan supplere med nogle simple teknikøvelser der træner dig i at løfte foden til den rigtige position
  • Forskellige styrkeøvelser for dine baglår kan ligeledes gavne dig. Ikke fordi at du har brug for ekstra muskelstyrke, men fordi det lærer dig at aktivere hasemusklerne bedre.