LøbLet – en god århushistorie
11. Feb, 2013 af Ole Stougaard

Peter Stræde HenriksenJesper Nothlev

Jeg har i løbet af de sidste par år uddannet en del løbetrænere, fysioterapeuter og løbere i Poserunning. En del af disse har taget en online level 1 certificering, og de arbejder aktivt med at lære løbere at løbe bedre ud fra Poserunning-metoden.

To af disse Posetrænere er Peter Henriksen og Jesper Nothlev, der har LøbLet. Peter og Jesper har lavet en præsentation af hvem de er, og hvad LøbLet er for en størrelse.

Hvis du leder efter kvalificerede løbetrænere i Aarhus-området, der kan hjælpe dig med at blive en bedre løber, så er Peter og Jesper de rette trænere at kontakte.

Hvem og hvad er LøbLet?

Vi elsker at løbe, og vi hader skader. Det er LøbLets simple filosofi. Som trænere i landets største løbeklub – Aarhus 1900 – har vi desværre set alt for mange få spoleret deres løbeglæde til trods for dyrt indkøbte sko og forsigtige træningsprogrammer. Ja, vi var selv ved at lide samme triste skæbne, inden vi fandt ud af, at der manglede et væsentligt element i vores tilgang til løbetræning. Det element var teknik.

Heldigvis fik vi rettet op på teknikken, inden det var for sent. Og i dag er vi ikke blot løbetrænere – vi er også Pose Running-instruktører, som med stor fornøjelse deler vores erfaring og viden med andre. Derfor har vi – Jesper Nothlev og Peter Henriksen – skabt LøbLet.

Fra sofa til landshold
Vi er begge et par halvgamle og halvlangsomme løbere, som kender almindelige motionløberes problemer alt for godt. Men samtidig ved vi også, hvordan de allerbedste løber – og vi ved, hvordan de kan blive endnu bedre.

Uanset om vi træner en ultraløber fra det danske landshold eller en nybegynder, der lige har rejst sig fra sofaen, så har vi værktøjet til at skære alle de overflødige bevægelser bort, som enten bremser eller giver skader. Det værktøj hedder Pose Running.

I stedet for at fokusere på muskelstyrke og iltoptagelse, går Pose Running skridtet videre. Det er en forklaringsmodel, der tegner et holistisk billede, hvor løber og omgivelser tilsammen bidrager til bevægelsen. Det sker i et samspil mellem menneskets biomekaniske forudsætninger og de fysiske rammer og love, der omgiver os. Umiddelbart lyder det måske temmelig teknisk, men det virker – også i praksis.

Aha-oplevelser i Århus
LøbLet holder til i Århus, og det er også primært her, vi afholder vores workshops og tilbyder ene-undervisning til løbere på alle niveauer og i alle slags sko. Oven på hele barfodsboomet har vi selvfølgelig oplevet en forstærket interesse for at lære at løbe naturligt. Ikke mindst fordi mange oplever, at det ikke altid er nok at smide skoene.

Derfor har vi i løbet af vores første par år som certificerede Pose Running-instruktører allerede fået lov til at hjælpe flere hundrede løbere fra det meste af Jylland med at blive bedre, hurtigere og gladere løbere. For nogle har der været tale om store forandringer, for andre har det været tilstrækkeligt med småjusteringer. For de flestes vedkommende har det været en stor aha-oplevelser at udvide træningsfokus fra intensitet og distance til teknik.

Selvgjort er ikke altid velgjort
For tiden eksperimenterer rigtig mange løbere med at skifte den klassiske hællanding ud med en mere skånsom forfodslanding – men i de fleste tilfælde lykkes det kun halvt uden kyndig instruktion. Der er simpelthen en kæmpe forskel på, hvad man tror, man gør – og på hvad man rent faktisk gør. Det afslører en videoanalyse med skræmmende tydelighed.

Det hjælper vi med at få styr på i løbet af et par intensive undervisningstimer med teori om løbeteknik – og masser af øvelser. Det kræver viden, når man skal forstå, hvor opmærksomheden skal rettes hen (fødderne er faktisk det sidste, man skal bekymre sig om). Og når et nyt bevægemønster skal kodes ind på rygmarven, kræver det masser af gentagelser og masser af tålmodighed. Men det er det hele værd i form af færre skader, mere fart og bedre løbeøkonomi!

Læs mere på www.løblet.dk