Lange skridt gør dig langsom
28. Mar, 2012 af Ole Stougaard

Løber med en skridtlængde der er for lang

Mange løbere tror fejlagtigt at løbefarten er lig med skridtlænge x skridtfrekvens.

På papiret giver regnestykket måske også meget god mening. Du bør kunne tilbagelægge en stor afstand, hvis du tager nogle lange skridt med en høj frekvens.

Men hvad mange ikke er opmærksomme på, er at sammenhængen mellem skridtlængden og skridtfrekvensen er omvendt proportional. Det vil sige at hvis vi øger skridtlængden så falder kadencen og omvendt.

God løbeteknik er lig med vores evne til at flytte vores kropsvægt fra det ene ben til det andet. I det øjeblik vi flytter kropsvægten fra det ene ben til det andet begynder vi at falde, og tyngdekraften sørger så for at vi skaber fremdrift. Jo hurtigere vi er i stand til at flytte kropsvægten desto bedre udnytter vi energien fra tyngdekraften og desto hurtigere løber vi.

Hvis vi derimod omvendt forsøger at øge skridtlængden, så ender vi med at bremse os selv. Årsagen skal findes i at når vi øger skridtlængden, så fører vi svingbenet frem foran kroppen. Efter at foden har ramt jorden så er den så og sige “parkeret” der, indtil at hele kroppen har bevæget sig hen over foden

Det giver selvsagt en lang kontakttid med underlaget og det stiller og ringe i forhold til hurtigt at flytte kropsvægten fra det ene ben til det andet.

Prøv at lave denne simple lille test:

På din næste løbetur og efter at du er blevet godt varm, så indlæg en 60 meter maksimal sprint. Sprint det bedst du har lært indtil du passerer “målstregen” og stop så op. Læg godt mærke til det der sker i det øjeblik du passerer “målstregen” og du begynder at stoppe!

Lur mig om ikke din skridtlængde bliver længere?

Ubevidst så vil dit ønske om at stoppe op medføre at du øger din skridtlængden som en naturlig “håndbremse”. Fornem samtidig hvor stor en belastning der kommer på dine knæ og lårbasser i forsøget på at bremse farten og sammenlign det med belastningen de samme steder mens du spurtede afsted.

Efter en god lang pause prøv at gentage 60 meter sprinten og nu med opmærksomheden rettet på, hvordan kroppen instinktivt ved hvad der er den mest effektive bremse og hvordan det belaster dine ben

Oplevelsen bør få dig til at reflektere over om din nuværende skridtlængde er for lang. Lander du på hælen foran kroppens tyngdepunkt?

Den optimale skridtlængde er præcis så du lander under kroppens tyngdepunkt. Er landingen foran kroppen er skridtlængden for lang. Det medfører at for hvert skridt du tager, så bremser du dig selv. I tillæg vil bremsekraften forplante sig op igennem kroppen og være årsag til mange af de mest velkendte løbeskader som for eksempel løberknæ. springerknæ, skinnebensbetændelse og rygproblemer.

Løsningen er at du retter fokus mod din kadence. Et godt sigte er at den skal være over 180 skridt per minut og for de fleste mellem 180-200 skridt per minut ved hastigheder mellem 4.15 – 6.30 minutter per kilometer. Ligger du under de 180 skridt/min så øg din kadence ved at løfte fødderne hurtigere fra jorden.