La Marmotte 2008 trådt i Andrew Byes cykelsko
24. Feb, 2011 af Ole Stougaard

Pro cyclists climbing Alpe d´Huez

La Marmotte er som tidligere beskrevet et af de meget populære, men samtidig også meget udfordrende motionscyklløb der findes. Men har du mod på at udfordre de franske alper og køre med i slipstrømmen af historiens største Tour de France meritter, så er La Marmotte lige noget for dig.

Jeg har fundet lidt data på, hvad det kræver af maskinkraft at blande sig i toppen af feltet, og hvad der skal til for “bare” at komme helskindet gennem løbet.

Lad os i første omgang kigge lidt på toppen, og har du ambitioner om at bide sker med de bedste så tag notits af nedenstående data:

Andrew Bye er en Engelsk eliterytter på et niveau hvad der svarer til den Danske A-klasse. I 2008 var Andrew den niende rytter der krydsede målstregen på toppen af Alpe d´Huez i en tid omkring 6t15min og cirka 18 minutter efter vinderen Antonio Corradini.

Andrews kampvægt var 74 kg, og hans FTP var 343 watt (4,63 watt/kg) mens hans MAP var 457 watt (6,2 watt/kg).

Det der tæller i et cykelløb er de absolutte værdier (watt) og måske endnu vigtigere de absolutte watt i forhold til kropsvægten i og med at La Marmotte er et bjerg-cykelløb, hvor du i høj grad skal flytte dig selv opad. Vejer du omkring 75 kg skal du altså træde mellem 310-355 watt på alle stigningerne eller 4,2-4,8 watt/kg.

Andrew kan holde en intensitet på over 90 % af sin FTP-grænse eller 70 % af sin maksimale aerobe kapacitet, hvilket er meget højt.

Det kan bemærkes at Andrew ikke disponerer helt optimalt ud fra en watt-mæssig betragtning. Han træder 355 watt op ad Col du Glandon og “kun” 318 watt op ad Alpe d´Huez. Det kan skyldes taktiske årsager, og at det var vigtigt for ham at hænge med en gruppe ryttere på første stigning. Men er det ikke tilfældet så kunne sluttiden have været lidt bedre, hvis han f.eks kun havde trådt omk 335-340 watt på Glandon, for så at kunne holde dette tryk på alle stigningerne.

For at præstere dette stykke arbejde forbrænder Andrew i nærheden af 6400 kcal. Med så høj en relativ arbejdsintensitet vil jeg skyde ham til at forbrænde 20% fedt og 80% kulhydrat. I dette tilfælde vil kulhydratforbruget være på hele 1,2 kilo sukker. Man kan lagre cirka 500g i depoterne, så Andrew har været nødt til at indtage små 700 gram kulhydrat svarende til lidt over 100 gram i timen.

Nu har du en fornemmelse af, hvad der skal til for at være blandt de bedste ryttere på La Marmotte. I en kommende blog vil jeg lave samme analyse på en 48 årig rytter der i 2008 gennemførte på 7 timer 34 minutter.