Kirsten Rungholm – en løber med vinger
3. Jan, 2010 af Ole Stougaard

Kirsten RungholmKirsten Rungholm

Kirsten Rungholm er en af de mange motionsløbere som jeg træner. Kirsten og hendes mand Jesper ejer flyselskabet Danish Air Transport (DAT), som har hovedsæde i Vamdrup. Jeg har trænet Kirsten i snart tre år, og det har været et spændende samarbejde, der også har budt på et større motionsprojekt for DAT´s ansatte (DAT i bevægelse), og nu en samarbejdsaftale i forbindelse med Kirstens nye projekt – Team Rynkebys cykeltur til Paris til sommer.

Jeg har for nylig haft en god snak med Kirsten, hvor vi fik snakket træning og vendt emner som motivation, inspiration og nye mål…

Jeg er glad for at jeg må stille dig et par spørgsmål. Jeg har haft fornøjelse af at træne dig siden sensommeren 2007, hvor du kom stille og roligt i gang efter en stressfraktur. Kan du kort skitsere din baggrund, og hvad der fik dig i gang med at løbetræne?

Jeg havde nogle udfordringer i mit arbejde og min hverdag jeg ikke rigtig kunne takle eller påvirke. Samtidig blev jeg nød til at stoppe med en anden sport jeg havde. Jeg havde brug for, at gøre noget jeg selv kunne kontrollere og selv var herrer over. Det blev tilfældigvis at løbe. Jeg så et løbeprogram hvori der stod, at man kun skulle løbe ét minut ad gangen. Sådan kom jeg i gang. Næsten ét helt år løb jeg, kun fordi jeg havde besluttet mig til, at det ville jeg altså bare. Det var da OK at løbe, men bedst var det helt sikkert når det var overstået. Langt senere kom glæden ved at løbe og da jeg kunne løbe ca. 45 minutter i træk kunne jeg mærke at det virkelig var noget ved. Og så blev jeg for alvor nysgerrig. Så blev jeg så motiveret at jeg spænede rundt i skoven, fik træthedsbrud og kunne så starte forfra 3 måneder senere.

Hvordan ser din træningsuge ud lige for tiden?

Lige nu løber jeg 4 gange om ugen, jeg går desuden til spinning og pilates hver uge.

Du har altid været god til at sætte dig nogle sportslige mål, som vi i samarbejde har lagt planer for at du skulle nå. Men ud over disse konkrete målsætninger, hvad vil du så sige – sådan på det menneskelige plan – at det giver dig at løbe?

Det giver mig et overskud i hverdagen – ganske enkelt. Det fjerner ikke udfordringer eller problemer at løbe en tur, men jeg ser med friske og andre øjne på tingene når jeg har været ude at løbe. Nogle gange kommer jeg til at træne for meget og så bliver jeg træt. Jeg når ofte ikke mine mål, det bliver jeg frustreret over, men jeg vil gerne ud at løbe alligevel, det undrer mig sommetider. Måske er det fordi at glæden og fornøjelsen ved at løbe er stor nok til at kunne bære skuffelserne og irritationen over ikke at nå målene. Processen hen imod målet er udfordrende og spændende og kan måske godt bære i sig selv selvom målet ikke nås. De udfordringer løbetræningen giver kan overføres til andre ting jeg kæmper med.

Hvad inspirerer og motiverer dig i det daglige til at træne?

Ja, det har jeg også tit tænkt på. For mig er det helt sikkert meget bedre at løbe end ikke at løbe, det ved jeg nu. Det er inspirerende at læse om andre der dyrker sport og kæmper for at opnå et eller andet. Jeg kan godt lide at se andre komme igang med at løbe. Jeg stiller sjældent spørgsmålstegn ved, om jeg nu har lyst, tid eller gider at løbe, da det er en indarbejdet og vigtig del af hverdagen. Jeg har som regel et mål at træne efter og så skal jeg jo bare afsted.

Jeg er angst for at holde op med at løbe hvis ikke jeg har et konkret mål at træne efter – det kunne jeg godt tænke mig at komme ud over på et tidspunkt. Når jeg har haft en rigtig god løbetur så glæder jeg mig til at skulle afsted igen. Jeg er ikke særlig god til at løbe, men jeg finder stor fornøjelse i træningen alligevel.

Sommetider står jeg overfor et problem eller en opgave jeg ikke rigtig gider og ikke kan komme igang med. Så kan jeg tænke: “jeg løber en tur og så ser jeg på opgaven med friske øjne når jeg kommer hjem” det virker ikke altid, men én ting er stensikker når jeg benytter den metode – jeg har hurtigt og nemt dagens løbetur i hus…

Du har været med til at stifte løbegruppen Hjarup Runners! Hvad fik jer på den idé og har I haft succes med konceptet?

Vi var flere herude på landet der løb rundet på de små veje og tit mødte hinanden når vi var på løbetur. Så kunne vi lige så godt mødes og løbe sammen. Samtidig vil vi gerne have fordelen ved at kunne løbe når det lige kunne passe i vores eget program. Så derfor mødes vi kun én gang om ugen og løber sammen, en tur i skoven eller rundt i landsbyen. Vi følges også meget gerne ad til motionsløb.

Vi har haft varierende succes – det er lidt svært at trække folk af huse her om vinteren når det er mørkt og koldt. Hen over sommeren er det gået meget fint. Vi tager i det nye år nogle initiativer med foredrag, pose running kursus og når det bliver lyst igen, så også lidt “underholdning” ved den almindelige mandagsløbetur.

Ser vi på det kommende år, så har du kastet dig ud i en ny stor udfordring. Du er blevet udtaget til Team Rynkeby og skal i juli måned køre til Paris på cykel! Hvad er drivkraften bag denne udfordring?

Jeg læste en del om turen sidste sommer og tænkte straks at det ville jeg meget gerne med på. Jeg har tidligere arbejdet med fundraising til velgørende formål og det er det mest meningsfulde arbejde jeg kan lave. At kombinere det med en cykeltur til Paris synes jeg er genialt. Jeg ved, det bliver en helt reel udfordring for mig og at der skal cykles en del kilometer i forårstræningen. Jeg kan ikke helt overskue udfordringens omfang, men jeg har stor opbakning fra min familie og også venner. Jeg glæder mig og det fylder mere end usikkerheden – i hvert fald indtil videre! Min løbebaggrund har givet mig nogen selvtillid og havde jeg ikke haft den, så havde jeg ikke turdet binde an med denne udfordring.