Hvornår har du sidst lært en ny færdighed?
13. Aug, 2014 af Ole Stougaard

Hjalte Stougaard

Min søn Hjalte er lige begyndt i 0 klasse i dag, og foran ham venter der 10-11 år i folkeskolen, hvor han med hjælp fra dygtige lærere vil lære en hel masse.

Det fik mig til at reflektere lidt over, at for langt de fleste så sker næsten al indlæring af færdigheder mens vi er børn eller unge. Og det er i mine øjne en skam, for der ligger en masse godt gemt i den proces du går igennem når du skal lære noget nyt.

Hvornår har du sidst lært en ny færdighed?

Det er på ingen måder sådan, at jeg selv hele tiden kaster mig over at lære nye ting, men ikke desto mindre har jeg igennem de sidste 3-4 år været bevidst om, at jeg gerne vil lære nye ting. Ikke så meget for at blive verdensmester udi en ny færdighed, men mere fordi jeg får super meget ud af processen – det at:

– Øve sig på noget, igen og igen
– Være til stedet i nu´et
– Mærke efter og skærpe sine sanser
– Fordybe sig i en enkelt ting, og fastholde fokus over en lang periode

Jeg holder meget af at træne, så mange af de ting jeg har sat mig for at lære har haft noget med sport og træning at gøre.

Det som fik mig i gang var mit arbejde med Poserunning og Dr. Romanov. Det første år at Dr. Romanov afholdt et kursus hos mig lyttede jeg flittigt på alt hvad han sagde, og det hele gav god mening, hvorfor jeg tænkte at nu hvor jeg havde forstået teorien, så kunne jeg også omsætte det til en bedre løbeteknik blot ved at tænke på det når jeg løb.

Da Romanov kom tilbage året efter for at afholde det andet kursus her i Danmark, kunne jeg ved selvsyn konstatere, at min løbeteknik IKKE havde ændret sig, bare fordi jeg havde en god teoretisk forståelse. Det fik mig til at indse, at det ikke var nok bare at forstå noget. Lige så vigtigt er det at øve sig. Og det begyndte jeg så på.

Ikke nok med at min teknik hurtigt blev markant bedre, så nød jeg også at lave tekniktræningen.

Senere, da jeg begyndte at kaste mig mere seriøst over styrketræning blev det klassiske styrkeøvelser som squat, dødløft og skulderpres jeg begyndte at øve mig på, og den dag i dag øver jeg mig fortsat. Min træning i dag handler lige så meget om at mestre færdigheder – for det er det der giver de bedste resultater – som det består i at træne for at blive træt.

For ganske nyligt satte jeg mig for at lære vægtløftsøvelserne: Snatch og Clean & Jerk, og jeg er netop begyndt et online snatchkursus…

Men det behøver på ingen måder kun at handle om sport og træning. Det kan lige så godt være, at du gerne vil lære at spille et instrument, lærte at tegne eller male, lære et nyt sprog eller lære at lave mad.

Bare fordi vi er blevet voksne mennesker, så er det ikke ensbetydende med, at det er slut med at lære nye ting. Vi har som sådan måske ikke brug for at lære mere, for at vi kan komme igennem resten af vores liv, men jeg har selv opdaget, at mit liv bliver rigere og mere mangfoldigt, hvis jeg flere gange om ugen arbejder målrettet med at mestre en ny færdighed.

Hvad er det sidste nye du har lært? Og hvad fik du ud af den proces?