Hjarup Runners – et herligt løbenetværk
19. Feb, 2013 af Ole Stougaard

Hjarup Runners

Jeg har igennem en del år trænet Kirsten Rungholm. Hun har både løbet en masse motionsløb, kørt til Paris med Team Rynkeby, og nu har hun sat sig det mål at deltage i triatlonkonkurrencen Challenge Aarhus til sommer.

Uanset om Kirsten har trænet cykling og nu triatlon, så er og bliver løbetræningen en fast del af Kirstens træningsplan. For Kirsten har træningen også et vigtigt socialt element. Og det sociale er netop i højsædet, når der hver mandag året rundt er fællestræning i Hjarup Runners – et løbenetværk Kirsten har været med til at starte op.

Jeg har spurgt Kirsten om han ville fortælle lidt mere om Hjarup Runners, da jeg synes at det er et herligt initiativ. Det har Kirsten sagt ja til, og nedenfor kan du blive klogere på Hjarup Runners…

Hjarup runners

Ideen opstod i 2007, da vi var flere løbere her i lokalsamfundet der, når vi var ude og løbe, hilste på hinanden og råbte hej i farten når vi løb forbi hinanden. Vi kom til at snakke om, at det kunne være hyggeligt også at løbe afsted sammen.

Vi aftalte at det kun skulle være én dag om ugen, for vi vil alle også gerne bevare friheden i at kunne planlægge vores løbeture på lige det tidspunkt der kunne passe os selv. På den måde kan vi både have et hyggeligt fællesskab om vores løb om mandagen og samtidig bevare en stor del af frihed til selv at programsætte resten af ugens løbeture. Det har senere vist sig, at mange også ofte bruger netværket til at lave individuelle løbeaftaler med hinanden i løbet af ugen.

Vi er ikke så interesseret i at holde en masse møder eller lave regnskaber. Det gider vi ikke, vi vil helst bare løbe. Så en ny forening med bestyrelse, vedtægter osv lå ikke lige først for. Vi kalder os et løbenetværk og det bygger på, at alle byder ind med det de kan og gerne vil, således flest muligt får ejerskab for fællesskabet. Vi har en lokal idrætsforening i området og man kan godt sige, at vi er en slags underafdeling af den. Det er gratis at være med i Hjarup Runners.

Et andet formål med netværket er, at tage afsted til motionsløb sammen. Det gør vi rigtig meget og det er meget sjovere at tage afsted nogle stykker eller en flok, end at tage afsted alene. Vi har været til løb i udlandet sammen, men oftestest er det lokale løb, hvor vi har madkurv eller grillen med.

Den typiske løber i vores netværk er sociale mennesker med lyst til at bevæge sig i selskab med andre. Vi har løbere på alle niveauer og vi starter jævnligt begynder hold op helt fra bunden af, med vejledning og træningsprogram. Den største del af træningen og træningsplanlægningen, står man dog selv for, men der er altid råd og vejledning at hente. Vi har flere i netværket der er uddannet løbetrænere og har andre relevante kompetencer i forhold til løb og bevægelse.

Ofte er der også flere der træner op til det sammen motionsløb og sparrer med hinanden undervejs i træningen. Lige nu har vi tre der er i fuld gang med træningen op til Hamburg Marathon der afvikles i april.

Hen af vejen er der opstået flere ideer efterhånden som der kommer flere løbere til i netværket. Vi stiller hold til DHL stafet og vi stiller hold til “Stafet for Livet” på grundlag af initiativer fra løbere i netværket.

Vi har afholdt foredrag og løberelateret workshops og vi afholder hvert år op til Nytår, vores eget sociale Nytårsløb, hvor vi inviterer alle borgere i lokalområdet. Det er en hyggelig gå- eller løbetur i skoven med efterfølgende hygge, samvær og champagne i det lokale forsamlingshus, hvor alle i familien er velkommen. For Idrætsforeningen har vi de sidste par år arrangeret motionsløb i forbindelse med den lokale sportsfest.

Vi byder gerne tilflyttere til byen velkommen i vores løbenetværk – det er en oplagt måde at møde folk i byen på. Hjarup er ikke et sted man bare bor – Vi lever -og løber – i Hjarup!