GO’ Morgen Danmark – løb er en færdighed vi skal lære
30. Mar, 2012 af Ole Stougaard

Copehagen Mini Marathon

Jeg havde i går torsdag fornøjelsen af at være med i et indslag på GO’ Morgen Danmark som handlede om løbeteknik.

Det er første gang jeg prøver dette, og det var både spændende og lærerigt. Der er selvfølgelig altid detaljer jeg kunne ønske ville have været anderledes, men i det store hele er jeg godt tilfreds.

Intentionen var at sætte fokus på løbeteknik og løb som en færdighed der skal læres. Det kan godt være at vi som børn løber tæt på den rigtige måde, men med tiden bliver vi præget fra mange forskellige vinkler der gør, at vi mister fornemmelsen for den rigtige måde at løbe på.

  • Vi erfarer at det gør ondt at falde, og med tiden opbygger vi en “frygt” for at falde der gør, at vi instinktivt reagerer med at sætte foden i jorden foran os, når vi mister balancen og fornemmer at vi falder
  • Vi efterligner vores  forældre. Og de løber sikkert og lander på hælen
  • Vi får at vide af den flinke løbeskosspecialist i løbebutikken at det er naturligt at lande på hælen og rulle hen over foden. Og vi kan endda blive bekræftet i det ved at se os selv på video
  • Vi hører fra løbeeksperterne og fysioterapeuterne at vi har alle vores egen unikke måde at løbe på, og det må vi leve med på godt og ondt. Der findes mange måder at løbe på

Jeg er egentlig lidt ked af at Poserunning blev nævnt i indslaget, da det let kan forvirre. Når man nævner f.eks. Poserunning så kommer det hurtigt til at lyde som om, at der findes forskellige løbeteknikker.

Der findes kun én måde at løbe på, men der findes forskellige produkter/brands – f.eks. Poserunning, Chi-running, Natural Running osv.

Jeg tror at en af grundene til at vi ikke er bevidste om løbeteknik er, at vi aldrig har lært hvordan det skal se ud – vi har ikke en billede på vores nethinde af, hvordan det perfekte løb ser ud. Så vi lægger ikke mærke til, hvor skidt det rent faktisk står til blandt løbere i Danmark.

Hvis X Factor gik ud på at løbe godt i stedet for at kunne synge godt, så ville 99 % blive sendt hjem med det samme!

Vi kan jo med det samme høre om en person kan synge eller ej. Og det kan vi fordi vi ved, hvordan standarden for at synge er.

Og gode sangere skal fortsat øve sig og træne sangteknik for at vedligeholde fornemmelsen. De varmer op, træner sangteknik og synger sange.

Løbere skal lære:

1) Hvordan korrekt løbeteknik føles og ser ud

2) At et løbetræningspas består af opvarmning, tekniktræning og løbetræning

Skal vi blive en skadesfri og glad løbenation, så er det på tide at vi lærer at løbe ordentligt.