Fysiologisk test afdækker dit vinderpotentiale
29. Aug, 2011 af Ole Stougaard

Jacob Pallesen bliver makstesten

Fysiologiske test som for eksempel måling af den maksimale iltoptagelse (VO2max/kondital), løbeøkonomi, nyttevirkning, syregrænse eller energiomsætning kan alle være nyttige, som et værktøj til at optimere præstationsevnen eller få klarhed over styrker og svagheder.

Hos Multitesta råder vi over avanceret udstyr til testning, og vi har brugt de forskellige test igennem de seneste år.

Når vi taler om test og testresultater, så er det vigtigt at huske på, at de resultater vi får fortæller os noget om, hvordan kroppen er skruet sammen, og hvordan den har respondereret på træningen. Resultaterne er ikke et mål i sig selv.

Hvor stor er din motor?
Med en makstest har vi mulighed for at måle hvor stor en “motor” du har. Det er det der hedder kroppens maksimale iltoptagelse, og det har at gøre med hvor meget ilt der kan transporteres ud til de arbejdende muskler, og hvor meget af denne ilt de kan optage og bruge til at producere muskelarbejde.

Inden for udholdenhedssport som f.eks. løb, cykling, triatlon, hvor 99% af arbejdet kræver, at der er ilt til stede, der er den maksimale iltoptagelse en god målestok for, hvor stort dit talent er.

Skal du vinde OL medaljer i f.eks. langdistanceløb, så kommer du ikke uden om, at du skal have en rigtig stor motor.

Kroppens maksimale iltoptagelse er langt hen ad vejen genetisk bestemt, og det kræver ikke mange ugers specifik træning før end du kan nå dit limit. Så uanset hvilken form du er i når du får lavet en makstest, så kan vi spotte, om du har talent eller ej. Om du skal satse om at komme til OL, eller om du skal kæmpe mod dig selv og dine egne mål.

Selvom du måske ikke har kapaciteten til at nå verdenseliten, så kan du altid optimere på den motor du nu en gang har. Det kræver ikke nogen kæmpe motor at løbe et godt maratonløb eller gennemføre en ironman, med mindre du gerne vil være den første der passerer målstregen.

Har du fået lyst til at få vished om dit vinderpotentiale, så kontakt en af multitesta-trænerne og hør mere om priser, tider etc.