Er du en sukkergris?
30. Jul, 2014 af Ole Stougaard

Er du en sukkergris?

I mit Multitesta Testcenter har jeg testet rigtig mange cykelryttere, løbere og triatleter på alle niveauer.

I den forbindelse har jeg observeret, at stort set alle har en meget høj kulhydratforbrænding allerede ved en lav intensitet. De eneste undtagelser er kun atleter på Low Carb High Fat kost, som derimod har en super høj fedtforbrænding / lav kulhydratforbrænding.

Jeg skal ikke kunne sige om billedet altid har set sådan ud, ligesom det set ud fra en præstationsmæssig synsvinkel er svært at sige, om det er godt eller skidt.

I forbindelse med langdistanceidræt som f.eks. Ironman, ultraløb og meget lange motionscykelløb er dine kulhydratdepoter (glykogenlagre) en begrænsende faktor, og uden tilførsel af kulhydrat fra f.eks. energidrik, gels, barer, bananer osv. så løber kulhydrattanken tør inden du når i mål.

I og med der er en fysiologisk og praktisk begrænsning for hvor meget kulhydrat du kan optage per time, så giver det for disse atleter rigtig god mening at forsøge at optimere kroppens evne til at forbrænde fedt under arbejde, for fedtenergi er der mere end rigeligt af i vores fedtdepoter.

Det som klart har den største indflydelse på vores forbrænding af hhv. fedt og kulhydrat er den kost vi spiser. Så spiser du en kost der er fattig på fedt og rig på kulhydrat, så vil det resultere i en høj kulhydratforbrænding. Spiser du derimod meget fedt, så vil kroppen også forbrænde mere fedt i hvile og under arbejde.

Vi har i snart mange år fået at vide, at vi som danskere skal spare på fedtet og generelt spise mere kulhydrat – gerne fra fuldkornsprodukter naturligvis. Derudover har sportfolk lært at kulhydrat er deres vigtigste energikilde, hvorfor hårdt trænende atleter bør spise ekstra mange kulhydrater.

I mine øjne et det problematisk, idet vi ender med at blive “afhængige” af kulhydrat, og får vi ikke indtaget kulhydrat med få timers mellemrum, så risikerer vi at verden falder sammen.

Vi ender med at få en rigid metabolisme, der kun er god til at forbrænde sukker, og vi mister evnen til at mobilisere og forbrænde fedt.

Vi kan ikke trække kulhydrat ud af vores muskler for at stabilisere blodsukkeret, så den eneste mulighed vi har er, enten at få leveren til at frigive kulhydrat eller ved at spise kulhydrat. Og da lavt blodsukker signalerer sult og sukkertrang, så vil de fleste af os begynde at spise kulhydrat, hvilket vil ske hver 2-3 time.

Det optimale vil selvfølgelig være en fleksibel metabolisme, som er i stand til at mobilisere og forbrænde fedt i hvile og under let til moderat arbejde, og som samtidig hurtigt kan slå over på kulhydratforbrænding, hvis du skal træne med meget høj intensitet eller hvis du en dag spiser 500 gram matadormix på 1 time!

For at få / genskabe en fleksibel metabolisme, så er der nogle ting du kan gøre i din hverdag. Du kan vælge én af disse eller kombinere flere, og da der er store individuelle forskelle i hvad der virker, så er det bedste du kan gøre at prøve dig frem.

De tre tiltag jeg vil fremhæve er følgende, som du kan læse mere om i kommende blogindlæg:

1) Spis mere fedt, og forbrænd mere fedt
2) Periodisk faste
3) Fedtforbrændingstræning