Er din træner/instruktør hård eller smart?
12. Jun, 2013 af Ole Stougaard

Er din træner/instruktør hård eller smart? Kunsten ikke at træne hård, men at træne effektivt

Træthed og muskelømhed er IKKE lig med effektiv træning.

Det er en udbredt misforståelse blandt folk der træner, at udmattelse/træthed og muskelømhed er lig med kvalitetstræning. Rigtig mange evaluerer effekten af deres træning ud fra:

1) hvor trætte de er efter træningspasset

2) om de oplever muskelømhed (DOMS) 1-2 dage efter træningen.

Jo mere de oplever begge dele, jo bedre tror de at deres træning har været.

I realiteten er begge dele ofte et tegn på at du har trænet hårdere end hvad godt er, og at kroppen har svært ved at kapere træningsbelastningen.

Jeg kender flere trænere – fortrinsvist inden for fitness og spinning – som er berømte for deres evne til at køre dem de træner helt ned under gulvtæppet.

Person A: Nøj, XX er godt nok en god træner.
Person B: Ja, XX kører de hårdeste spinningtimer. Jeg er typisk ved at kaste op flere gange undervejs.
Person A: Præcis. Sådan har jeg det også. Det er fedt når det er overstået. Og sådan skal det jo være, hvis træningen skal være effektiv og give resultater

Jeg har selv været spinninginstruktør i mange år, og det er yderst sjældent at jeg fik folk til at falde af cyklen. Det var ikke min opgave at guide dem igennem et syrehelvede, men derimod at sikre dem en effektive time der med en passende restitution ville gøre dem lidt stærkere til næste time.

Jeg kunne med lethed have opnået samme berømthed som de andre instruktører ved at introducere max spurter med kort pause først på timen, men det har aldrig været mit mål, da jeg vidste det ville gå ud over performanceeffekten.

Disse trænere og instruktører snyder deres kunder. Ikke nok med at de giver dem en ubehagelig oplevelse. De reducerer også effekten af træningen med manglende resultater til følge.

Og netop resultater er den bedste måde at evaluere træningseffekten. I forhold til mit overordnede mål, er jeg så bedre i dag end jeg var for en måned siden? Og er jeg kommet tættere på mit mål?

Brug felt-test som f.eks. 3 km løbetest, 20 min enkeltstartstest på cyklen, 1000 m svømmetest, 1 RM, 5 RM eller 10 RM test i squat, bænkpres, dødløft osv. Eller lav fysiologiske test med testudstyr eller brug vægt og fedtprocentsmålinger. Implementer test med 2-4 ugers mellemrum og evaluer effekten af din træning, baseretde resultater du opnår.

Der findes ingen træningsplaner/programmer der er perfekte. Det giver god mening at starte ud med at lave en træningsplan, men det er den hyppige evaluering og justering af træningsplanen der fører til en kontinuerlig fremgang, og at du i den sidste ende når det mål du har sat dig.

Så vælg ikke din træner på baggrund af, hvor berømt/berygtet vedkommende er for at planlægge hårde timer. Vælg derimod en træner der kan dokumentere at han/hun har skabt resultater for sine atleter/kunder. De har nemlig forstået hvad træning går ud på.