En god form ta’r den tid, en god form skal ta’
25. Apr, 2013 af Ole Stougaard

En god form ta'r den tid, en god form skal ta'

Efter at jeg har lanceret Multirunner.dk, får jeg ofte stillet følgende spørgsmål:

Hej Multirunner

Jeg er i gang med træne mig op til XX halvmaraton. Når jeg kigger fremad i min træningsplan kan jeg se, at jeg kun skal løbe 12 km som min længste tur. Kan det passe at jeg ikke skal løbe mere end det?

Eller

Hej Multirunner

Jeg er i gang med træne mig op til YY maraton. Når jeg kigger fremad i min træningsplan kan jeg se, at jeg kun skal løbe 18 km som min længste tur. Kan det passe at jeg ikke skal løbe mere end det? Jeg har hørt at man skal løbe mindst 30 km som sin længste tur!

Det helt korte svar til disse spørgsmål er:

Hej ZZ

Der er ingen lov der siger, at for at du kan gennemføre en maraton/halvmaraton, så skal du som minimum have løbet X km som din længste løbetur. Du kan sagtens gennemføre en maraton, selvom du “kun” har fået løbet 17 km.

Og hvis du gerne ville have løbet nogle længere ture, så er du kommet for sent i gang, og skulle du være startet træningsforløbet noget tidligere.

Du kan ikke komme i maratonform på rekordtid eller på et specifikt antal uger. Sådan er vores krop ikke bygget, og det giver reelt ikke så meget mening, at lave træningsplaner baseret på et antal uger.

Vores krop er skruet sådan sammen, at når du træner, så nedbryder du kroppen, og du bliver faktisk en smule dårligere. Hvis du efterfølgende så giver kroppen tid og lov til at restituere, så bygger den sig op til at være lidt bedre og lidt stærkere end før dit træningspas.

Hvis du over tid ikke får restitueret nok, så nedbryder du mere end du kan opbygge, og så ender du med at komme i overtræning og blive skadet. Der er rigtigt mange løbere der oplever at blive skadet, og en af årsagerne (foruden forkert løbeteknik) er netop, at de træner hårdere end deres krop kan holde til.

Hvis du omvendt får en passende mængde restitution, så vil kroppen stille og roligt blive bedre og bedre.

Det skalogså nævnes, at hvis du restituerer for meget, så forsvinder træningseffekten selvfølgelig, og enten stagnerer dine resultater eller også bliver formen dårligere.

Restitution og superkompensation

øverst: passende forhold mllem træning og restitution. nederst: for meget træning og for lidt restitution.

Hvor meget træning kroppen kan holde til, og hvor meget restitution den har brug for er meget individuelt, og det afhænger bl.a. af din nuværende træningstilstand, din træningsbaggrund, din alder, din vægt, din kost, dit stressniveau og hvor meget du får sovet foruden at dine gener også har et vigtigt ord at skulle have sagt.

En god træningsplan sikrer dig, at der er en passende vekselvirkning mellem træning og restitution, således at du uge efter uge bliver en smule bedre. Er din træningsplan for hård, så er du på sikker kurs mod at blive skadet, og er den for let, så opnår du ikke de resultater du gerne vil.

Så når løberne på Multirunner undrer sig over, hvorfor de ikke skal løbe længere, så skyldes det, at der som udgangspunkt ikke har været tid til at bygge træningsmængden til det niveau der kræves, for at de skal løbe så langt.

Normalt ville de have fulgt en træningsplan med langt mere progression (for at de kan nå de lange ture inden for en kortere træningsperiode), og det er sandsynligt at dette ville have været for hårdt, og at de ville være blevet skadet.

Vi har få skadede løbere på Multirunner.dk netop fordi den træningsplan du følger tager udgangspunkt i dit nuværende niveau. Og der bliver ikke skruet op for progression, bare fordi du gerne vil løbe en maraton om 16 uger.

Det er ikke let at komme i god form, og det kræver en flittig indsats over lang tid at nå store mål.