Dødløft – Dødens løft eller?
7. Aug, 2014 af Ole Stougaard

Dødløft - Dødens løft eller?

Det er ingen hemmelighed at dødløft er en af mine favoritøvelser, og langt de fleste af dem jeg træner har dødløft på programmet en til to gange om ugen.

Den helt store fordel ved dødløft er at den gør dig stærkere. Og større styrke har langt de fleste brug for. Hvis vi sammenligner to personer som på alle områder er identiske (sammen bevægelighed, samme kondition og udholdenhed etc.) så er det ham eller hende der er stærkest der vil performe bedst.

Når en atlet træner styrketræning, så er det for at blive stærkere, således de kan tage den forbedrede styrke med over i den sport de dyrker. Jeg er ikke tilhænger af sportspecifikke øvelser. Du skal ikke træne øvelser der simulerer den sport du dyrker, for det mener jeg ikke du får specielt meget ud af. Du skal derimod træne øvelser der gør dig stærkere i de muskler du bruger i den sport du dyrker. Det vil gøre dig til en bedre atlet.

Når du træner dødløft så er stort set alle muskler i kroppen på en eller anden måde aktiveret, hvilket gør det til en sublim grundøvelse. Øvelsen er relativt simpel og ganske let at lære, og så er det en øvelse, hvor det er (relativt) ufarligt at fejle. Du kan være i tvivl om du kan løfte en given vægt, men det er de færreste der er bange for at misse et løft.

Tager vi f.eks. Squat (som i øvrigt også er en kongeøvelse), så er frygten for at fejle et løft faktisk tit en kæmpe barriere for om en person er i stand til at squatte en seriøs vægt. “Hvad nu hvis jeg ikke kan kommet op fra “hullet”?”

Den del kan vi i høj grad eliminere ved dødløft, hvilket er en stor fordel for en “nybegynder”.

I mine øjne er dødløft en yderst ufarlig øvelse. Hvis du får den korrekte instruktion, øger vægten langsomt over tid og du ellers lytter til kroppen, så er der minimal risiko for at blive skadet.

Der er dog mange der har en helt anden opfattelse, og måske det endda er en generel opfattelse.

Dødløft = dødens løft

Det er jo deraf øvelsen har fået sit navn!

Tag nu f.eks. en atlet/kunde som jeg har trænet i Exerzice – Squash & Fitness i knap et år. I løbet af den periode er han gået fra at kunne dødløfte ca 50 kg til at han før sommerferien satte sin nuværende personlige rekord på 110 kg. Han har ikke haft en eneste skade eller gener i løbet året der er gået. Han har kun fået det fysisk og mentalt bedre – ja, både selvværd og selvtillid vokser hver gang du sætter en ny personlig rekord!

Han var for ikke så længe siden til en 40 års fødselsdag med en del jævnaldrende par. De kom i løbet af dagen til at tale om træning og alle mændene lyttede interesserede og var ganske imponerede og støttende når han fortalte om, hvad han havde fået ud af sin træning.

Lige indtil der var en der spurgte til, hvor stærk han var blevet….

Min kunde fortalte stolt om sin nye dødløftsrekord på 110 kg, og på et splitsekund blev støtte og support vendt til formanende kommetarer som ” er du klar over at dødløft er farligt” eller “det varer ikke længe før end du brækker ryggen”.

Hvilken garanteret skyldes uvidenhed, dårlig samvittighed og en (selv)erkendelse af at de selv er blevet for slatne og slappe.

Jeg er et andet godt eksempel. Jeg har trænet mere målrettet styrketræning i knap 2-2½ år, og i den periode har jeg ikke haft en eneste rygskade/ryggene.

Jeg startede vel også på 50-60 kg og for nyligt satte jeg ny personlig rekord på 205 kg.

Progression er på ingen måder lineær, men hvis vi ser bort fra dette, så svarer dette til at jeg har haft en fremgang på 5 kg per uge.

Og det er naturligvis slet ikke korrekt, at dødløft er farligt.

Jo, du kan selvfølgelig komme til skade med dødløft, hvis du ikke gør det rigtigt. Men gør du det korrekt og du flere gange om ugen fodrer kroppen og nervesystemet med mange gode gentagelser, så bliver du ikke bare stærk, men du vil i din dagligdag uden for træningscenteret også løfte bedre og med lavere relativ intensitet hver gang du løfter en genstand.

Og jeg tipper at der er ganske mange der både er for slappe og som løfter på en uhensigtsmæssig måde, og som derfor får et hold i ryggen eller en anden rygskade. Der sker flere rygskader i haven end i fitnesscenteret. Skader som vil kunne undgås gennem forebygges ved f.eks. at træne dødløft.