Det umulige afsæt i løb
3. Nov, 2011 af Ole Stougaard

Usain Bolt

Hvordan kommer vi fremad når vi løber? Hvordan skaber vi fremdriften?

Det er ikke ualmindeligt at svaret på dette spørgsmål er at vi aktivt “sætter af” eller “sparker bagud mod jorden”

Vi forbinder ofte sport og træning med at vi skal bruge vores muskler til at skabe kraft og bevægelse. Og vi bruger feedbacken fra vores muskler til at vurdere og evaluere, om vi gør det godt.

Jo flere kræfter vi bruger, desto hårdere arbejder vi!

I forlængelse af dette er det derfor også helt naturligt at vi tænker på afsættet som måden vi kommer fremad på. Det er jo netop musklerne vi bruger, når vi skal sætte af.

Men, det er virkeligheden bare slet ikke det der sker!

Rent faktisk er vi slet ikke i stand til at sætte af, når vi først er på vej fremad! Det er dokumenteret i adskillige videnskabelige undersøgelser, men bare aldrig blevet accepteret af idrætsfysiologerne og forskerne.

Ingen har nemlig kunne gennemskue hvad alternativet skulle være. Men i stedet for at forsøge på at finde andre muligheder, så har man i mange år parkeret mysteriet under navnet “ekstensionsparadokset”

 

Extensors Paradox

Illustration af extensors paradox

 

Så længe du har dit massemidtpunkt (overkroppen) placeret lige over (eller næsten lige over) den fod  der har kontakt med jorden, så kan du godt sætte af. Du kan selv gøre forsøget og så konkludere at afsættet bringer dig opad, men ikke fremad!

Når du løber flytter kroppen sig fremad i forhold til foden der har kontakt med jorden, og jo større afstanden bliver, jo mindre bliver din evne til at sætte af. Og du skal ikke langt frem med massemidtpunktet før end at afsættet bliver umuligt.

Prøv at lave nedenstående øvelse. På billede A har du masser af kraft til at presse modpartens finger bagud. På billede B, hvor din makker skubber dig lidt bagud, således du er lige på nippet til at miste balancen og falde bagud, der har du lige pludselig ingen kraft til at presse modpartens finger bagud!

 

No Support, No "Muscles"

No Support, No "Muscles"

 

Så når vi løber, så bidrager et afsæt på ingen måde til at skabe fremadrift. Fordi du lytter til feedbacken fra dine muskler, vil du måske kunne mærke at du sætter af samt føle at afsættet giver dig rigtigt meget. Men du skal vide at det du gør, er blot at strække dine ben og løfte dig selv opad.

Med tanke på hvor hårdt og energikrævende det er at gå op ad trapper, så er der ikke noget at sige til at du kan mærke at du bruger musklerne. Men det gør det altså kun hårdere at løbe, ikke hurtigere og bedre!