Det er sådan du løber del 7: Det aktive løft
14. Maj, 2013 af Ole Stougaard

Det er sådan du løber del 7: Det aktive løft

Når du har afsluttet dit fald, så gælder det om at komme tilbage til løbeposituren så hurtigt og effektivt som muligt. Dette gøres bedst ved, at du igangsætter bevægelsen, hvor foden bevæger sig fra jorden og tilbage ind under kroppen.

Du igangsætter denne bevægelse, ved bevidst og aktivt at løfte foden.

Mange tror lidt feljagtigt at det gælder om, ved hjælp af baglårsmusklerne, at løfte foden hele vejen fra jorden og tilbage til løbeposituren. Hvis du gør dette, så vil du opleve at du bruger enormt mange kræfter på at løfte foden, og at det føles hårdt at løbe Pose.

Faktum er også, at det eneste du behøver er at løfte akkurat med nok kraft til, at foden bryder kontakten med underlaget. Så i princippet bruger du det aktive løft på at igangsætte bevægelsen i den rigtige retning, mens kræfter som f.eks. elastisk energi og Corioliseffekten, sørger for at foden bliver løftet til den rigtige position.

 

Det er sådan du løber del 7: Det aktive løft

 

Når du træner tekniktræning, så kan det i begyndelsen ofte være en god ide med et let overdrevet aktivt løft af foden, for på den måde at skabe det rigtige bevægemøsnter og en oplevelse af, at du løfter foden. Men når det så skal omsættes til “rigtigt” løb, så skal du lære at løfte med så lille en kraft som muligt.

Hvor højt foden er løftet i løbeposituren er styret af din løbefart, og som ovenfor nævnt ikke din muskelkraft. Jo hurtigere du løber, desto mere elastisk energi vil du have til at “skyde” foden tilbage. Det er derfor at du ser at sprintere har foden helt oppe under balden, mens en der jogger knap nok har løftet foden over jorden.

Det aktive løft er også relateret til din skridtfrekvens (kadence), som igen er afledt af din faldvinkel. Jo hurtigere du løber, desto hurtigere er du nødt til at løfte foden fra jorden for at du kan nå tilbage til løbeposituren til tiden.

Din løbekadence starter ved minimum 180 skridt per minut ved lav hastighed, og den stiger så op til 280-300 skridt per minut, hvis du skal være i stand til at løbe 100 meter på under 10 sekunder. Grunden til at kandencen starter ved 180 skridt per minut hænger sammen med, at det er først ved den frekvens, at musklernes elastiske egenskaber for alvor begynder at virke.

Gennem de tre seneste blogindlæg under temaet “Det er sådan du løber” har jeg mere detaljeret de tre elementer der er i en løbecyklus: Løbeposituren, faldet og det aktive løft.  I de kommende indlæg vil jeg skrive lidt om forskellige elementer der er relateret til god løbeteknik.