Brug løbebåndet til vintertræning
24. Dec, 2012 af Ole Stougaard

Brug løbebåndet til vintertræning

Løbetræning om vinteren kan til tider være en udfordring. Vintermørke, kulde og sne- og isglatte veje, kan gøre din løbetræning til en farlig fornøjelse – især hvis du skal løbe intervaller eller træning i høj fart.

Løbebåndet er et glimrende alternativ til udendørs løb, og du kan fint rykke indendørs en eller flere gange om ugen i den mørke og kolde tid.

Når du løber på et løbebånd, så er det løbeteknisk ikke helt det samme som at løbe udendørs. Der er forskel på, om du bevæger dig fremad som ved udendørs løb, eller om underlaget bevæger sig bagud under dig!

Derfor er det en god idé at komme en tur udenfor mindst én gang om ugen.

Det er i sagens natur også lettere at løbe på løbebånd, idet du ikke er påvirket af vindmodstanden. Og hvis du gerne vil løbe med samme belastning ude som inde, så løb med en hældning på 1-1.5% på løbebåndet.

Du kan også vælge at løbe hurtigere, nu hvor det er lettere. Regn med at du skal løbe 0,2-0,4 km/t hurtigere på løbebåndet. Det gode ved dette er, at du vænner dig til at løbe i et højere tempo, hvilket gør det lettere for dig at få mere fart i benene, når du løber udendørs.

Når du løber på løbebånd skal du være opmærksom på at få drukket nok. Ofte er der relativt varmt og fugtigt ligesom du ikke har vindmodstanden til at køle dig ned. Løber du mere end 30 minutter, så bør du drikke cirka 0.5-1.0 liter i timen.

Vand er i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt, men skal du løbe hårde intervaller eller tempoløb, så suppler med lidt kulhydrat, og se om det ikke giver dig mere overskud og en bedre oplevelse.

Med mindre du kan blive underholdt af god musik eller TV, så kan det godt føles halvkedeligt at løbe længere ture i moderat tempo på et løbebånd. Prøv derfor så vidt muligt at løbe dine distanceture udendørs, og brug løbebåndet når du skal løbe intervaltræning og kortere tempopas.