Brug din kropsvægt, og bevæg dig med lethed
29. Okt, 2012 af Ole Stougaard

Running is fun

Jeg har netop afviklet endnu et level 1 trænerkursus i Poserunning.

Et centralt emne på dette kursus er at forstå, hvordan vi som menesker, er skabt til at bevæge os her på jorden.

I løbekredse taler man om, at vi er skabt til at løbe (Born to Run). Personligt mener jeg, at vi er skabt til at bevæge os.

Og vi bevæger os ved at bruge vores kropsvægt. Dr. Romanov har defineret en generel bevægelsesteori der beskriver dette.

Kort fortalt, så sker der det, at når vi har kontakt med f.eks. jorden, så giver tyngdekraften os vores kropsvægt. Hvor meget kropsvægt, kan vi se ved at stille os op på en badevægt.

Når vi ønsker at lave en bevægelse, så gælder det om at “aktivere” vores kropsvægt ved f.eks. at vi bringer os selv ud af balance.

Når vores kropsvægt er aktiveret, så rekrutterer kropsvægten de nødvendige muskler, som arbejder i et nøje synkroniseret samspil for at understøtte brugen af kropsvægt.

Det betyder også at vi skal glemme alt om at tænke på vores muskler, men kun på den bevægelse vi ønsker at lave. Muskler i sig selv kan nul og niks uden kropsvægten.

Pose General Movement Theory

Til enhver bevægelse – løb, svømning, dans, boksning etc- findes der en eller flere nøgle-positurer, der er optimale i forhold til at bruge vores kropsvægt til den bevægelse vi ønsker at udføre.

Det er igennem den eller disse nøgle-positurer, at vores bevægelser foregår, og alt det der sker mellem to nøgle-positurer sker som en konsekvens af det vi gør i selve nøgle-posituren. Således behøver vi ikke at bekymre os om alt det der sker mellem to nøgle-positurer.

The running Pose

Så skal du mestre en færdighed, så sørg for at lære at bruge din kropsvægt. Lær nøgle-positurerne, og lær at genskabe din kropsvægt, når du først har brugt den.

I løb har vi én løbe-positur, hvorfra vi bruger vores kropsvægt ved at falde fremad. Efter endt fald genskaber vi løbe-posituren og kropsvægten, ved at lave en aktivt løft af foden fra jorden.

Vi kalder det Pose – Fald – Løft…