Børn, bevægelse og kropsvægt
9. Apr, 2012 af Ole Stougaard

Barn der gynger

Her i Påskeferien har legepladsen være et yndet udflugtssted. Min søn Hjalte er rigtig glad for at gynge. Og han er god til det, fordi han har lært at gynge.

Ligesom med al anden bevægelse, så handler det at gynge om at bringe sig selv ud af balance og lære at bruge sin kropsvægt – at falde og få glæde af tyngdekraften!

Men det er der ikke ret mange forældre der ved – i hvert fald ikke på de legepladser hvor vi leger!

Mange forældre tror at det at gynge handler om at bøje og strække benene, og det er altid “spændende” at se hvordan børnene ihærdigt kæmper om at få gang i gyngen ved at strække og bøje benene. Selvom forældrene ivrigt instruerer, så er det ikke meget bevægelse der kommer ud af det!

Skal du have dit barn i gang med at gynge selv, så skal du lære dem, at de skal læne sig bagud, hvorved gyngen skubbes fremad.

Når du læner dig bagud så kommer du ud af balance, og du begynder i princippet at falde. Og da gyngen ikke er “fast støtte” så sker der det, at vi falder lidt bagover samtidig med at gyngen skubbes fremad.

Når du er færdig med at falde, så retter du dig op igen for at genskabe balancen. Samtidig svinger gyngen tilbage.

Og så starter du forfra

Ligesom når vi løber, eller rejser os op fra en stol for den sags skyld, så bliver livet ekstremt meget lettere, hvis vi bruger tyngdekraften udtrykt som vores kropsvægt til at skabe bevægelse.

Så skal du lære dit barn at gynge så lær dem at bruge deres kropsvægt.