Atlet-evaluering af KMD Challenge Copenhagen 2012
21. Aug, 2012 af Ole Stougaard

Jan Birger Olsen from Denmark, Hawaii Ironman 2002

Efter KMD Challenge Copenhagen havde jeg nedenstående korrespondance på skype med en af de atleter jeg har trænet.

Korrespondancen er ikke den fulde evaluering af racet, men den giver svar på en mulig årsag til, at atleten måske ikke kørte helt op sine egne forventninger.

Grunden til at jeg gengiver den her er, at det er en klassisk “fejl” ikke at have 100 % styr på energiregnskabet. Det kan koste dyrt at få for lidt kulhydrat, men det kan bestemt også give problemer, hvis kulhydratindtaget bliver for højt.

Race-evaluering:

Atlet: Hej Ole, tak for støtten i søndags. Jeg havde en fed dag. Svømningen gik fint – der var kun lidt begyndende krampe i den ene læg og lidt søsyge. Cyklingen gik super indtil 140 km – derefter syntes jeg skulle kæmpe. Jeg har idag opdaget at min saddel har rykket sig ca. 5 cm bagud (tror det har haft en negativ påvirkning).

Jeg syntes Den udleverede energidrik virkede tynd, så supplerede med en del gel på cykelturen.

Løbet startede rigtig godt, men efter ca. 1 km fik jeg mavekrampe som først forsvandt ved ca. 8 km. Jeg gik igennem stortset alle depoter og kunne få fart i benene efter mavekrampen. Forholdene taget i betragtning er jeg rigtig godt tilfreds med tiden. Kroppen har det fint – havde lidt kvalme indtil i går middag – benene var lidt stive i går, men efter middag i dag har de det faktisk overraskende godt. Spørgsmålet er så hvad nu? jeg har faktisk rigtig meget lyst til OTK minitri på søndag, men er det dumt?

Lidt senere i samme uge…

Atlet: Hej Ole, sider alene hjemme i fuldstændig ro og funderer lidt over de sidste 4-5 timer i søndags. Jeg er særligt ærgerlig over mavekramperne/den “langsomme” løbetid. Energidrikken på cykelruten var mega tynd, så jeg supplerede med en del gels. Tænker at det har været årsagen til mavekramperne. Derudover er det noget pis, at min sadel rykker sig under cyklingen. Tænker det er årsagen til at jeg taber farten på cyklen.

Er jeg helt forkert på den – eller var det blot fordi der ikke var kræfter nok??? Allerede tirsdag middag/eftermiddag følte jeg kroppen var klar til at komme roligt igang.

Ole: Overordnet set så skal du være tilfreds med i søndags. Der er sindsygt mange ubekendte i sådan et race, og mange små ting påvirker slutresultatet. Jeg tror ikke at det var super optimalt med et så drastisk bikefit så kort tid inden race (obs: atleten fik lavet et bikefit få uger inden race), og på selve dagen er det selvfølgelig noget møg, at sadlen ryger 5 cm bagud.

Jeg tror at det var fint at supplere med gels på cyklingen, men mit bud er at du nok har taget for mange og deraf de senere mavekramper. Du mangler selvfølgelig “rutinen” og evnen til at holde hovedet koldt i sådan en situation. Du skal sige til dig selv: “OK, tynd energidrik. Jeg skal supplere med gels. Men hvor mange per time? Lad mig se, der er ca 20g CHO per gel. Så lad mig starte med 2-3 per time, og se hvordan kroppen reagerer på det”

Hvor mange tror du at du indtog på cyklingen? Har du spist mange gels på de lange cykel- og IM-kombipas i perioden op til race?

At du går lidt død ved 140 km tror jeg kan skyldes: 1) du har kørt for hårdt! det passer med at energitanken så begynder at være tom ved 140 km, 2) du har fået for lidt sukker eller 3) du har indtaget for meget sukker, og på grund af for høj koncentration i mavesækken, har du ikke kunne optage det. Dvs sukkeret er blevet i maven frem for at blive optaget.

Jeg tror mest på 1 eller 3

Atlet: Jeg tror jeg spiste ca. 10 gel + ca. 5 bar på cykel. Jeg har ikke før indtaget gel på cykel.

Ole: Det siger mig at du har fået spist lige i overkanten.

Atlet: Tror også på 3

Ole: Kulhydrat fra energibarer = 250g CHO = den mænge kulhydrat du har brug for på 3 timer. Tynd energidrik er måske 30g per flaske. 6-7 flasker alt i alt. CHO = 180-200g. 10 gel = 220g CHO. Samlet = 250 + 180-200 + 220 = 670g = ca 120g per time på cyklingen. Det ligner at det er for meget! Og det er derfor du skal have styrk på energi og CHO regnskab hjemmefra – det skal køre på autopilot. Hvis du havde vidst det, så havde du sikkert nøjes med 3-5 gels eller slet ingen.

Atlet: Ja og gelene blev primært indtaget på sidste halvdel af cykel. Næste gang medbringer jeg egen energidrik

Ole: Uha. Så har du godt nok haft meget sukker i maven :). Om ikke andet, så er det er kommet dit til gavn efter du er kommet i mål i form at hurtigere restitution. Det passer meget godt med din beskrivelse af både race, maraton, og hvordan du har haft det efterfølgende

Atlet: Det forklarer nok også kvalmen efter jeg kom i mål

Ole: Præcis. Men det høre med til at lære at køre IM

Min vurdering er, at atleten i en perioden under cyklingen fik indtaget mere kulhydrat end kroppen kunne nå at optage. Resultatet er at kulhydraterne bliver liggende i mavensækken, indtil at der er indtaget væske nok, eller indtil der er hentet væske fra blodbanen over i mavesækken, til at sukkerkoncentrationen har en størrelse, så  kroppen er i stand til optage kulhydraterne.

De fleste atleter oplever dette på et eller andet tidspunkt, og det hører med i læringsprocessen for at finde frem til formlen på den “perfekte ironman”.

Det bedste man kan gøre er at få trænet forskellige scenarier, således man som atlet er forberedt på at skulle tilpasse sig til forholdende. Dernæst handler det også om at lære at lytte til kroppen og mærke efter, hvornår den har brug for mere sukker, og hvornår det er tiden at bakke lidt af og nøjes med vand.