Allan Zachariasen – en gang en succesfuld eliteløber, i dag en succesfuld løbetræner
31. Okt, 2011 af Ole Stougaard

Allan Zachariasen

Jeg havde for nylig et møde med Allan Zachariasen i anledning af et projekt jeg arbejder lidt på. Allan Zachariasen er sammen med Henrik Jørgensen vel nok de bedste maratonløbere Danmark nogen sinde har haft.

Allans aktive karriere var fra 1977 til 1988, og det blev til ikke mindre 25 individuelle danske mesterskaber fordelt på forskellige distancer. Allan deltog ved de Olympiske lege i Los Angeles i 1984 på Maraton, og hans største internationale bedrifter to gange vinder af både Minneapolis marathon (1982 og 1983) og  Barcelona marathon (1983 og 1990).

Allans bedste tid på maraton er 2:11:05, hvilket er 5-7 minutter hurtigere end hvad de bedste danske løbere kan præstere i dag!

I dag arbejder Allan som underviser på Oure Idrætsefterskole og som løbetræner og foredragsholder.

Allan træner i dag primært motionsløbere der gerne vil løbe maraton og halvmaraton, og som har brug fra råd og vejledning fra en erfaren herre.

Vi fik tid til at sludre om træningsprincipper, og om den gave det er, at hjælpe motiverede løbere til at nå deres mål. Jeg kunne konstatere at vi på mange områder deler samme tilgang til træningen, og det der er vigtigt for motionsløbere.

Vi fik også drøftet det danske eliteniveau i dag kontra niveauet i 80´erne, hvor vel en håndfuld løbere kunne løbe sub 2t16min på maraton. Kulturen var anderedes og et godt og konkurrencepræget miljø skaber uden tvivl gode løbere. Det er som at løberne i dag accepterer at 30-31 minutter på 10 km eller sub 2t20min på maraton er godt, hvilket set med internationale øjne er helt forkert.

Selve træningen er måske også blevet for videnskabelig. Selv om det burde være godt, så er det i realiteten nok nærmere det modsatte. Trænerne og løberne er for fokuserede på intervaller, kvalitet og restitution, og de glemmer kort og godt at træne nok.

Uanset hvor videnskabelig tilgangen til træning så end er, så skaber man ikke internationale løbere med 160 kilometer og ugen! Tag det fra en mand er ved hvad han taler om. Allan Zachariasen løb i gennemsnit over 235 kilometer om ugen i en perioden på mere end 12 uger forud for sin personlig rekord på maraton.

Og som Allan i tillæg sagde, så gjorde han det i den periode, hvor der blev skab en løbetrend der hed at “langt og langsomt” er vejen til succes (modsat dagens kort og hurtig trend). Lang og langsomt er dog lige så ineffektiv som kort og hurtigt.

Langt og hurtigt skaber vindere, og de 230+ kilometer var på ingen måder i hyggetempo – der blev gået til stålet hver eneste dag!

(obs: Allan Zachariasen var uden tvivl kompromisløs i sin egen træning, men det er langt fra tilfældet i hans virke som træner – der er forskel på om du skal træne en motionsløber eller en eliteløber og ingen motionsløbere løber mere end de kan holde til under de forudsætninger de kommer med)