Aleksandar Markovic-Sørensen kører Ironman Sydafrika
23. Apr, 2010 af Ole Stougaard

aleksandar

På søndag d 25. april. køres der Spec-Savers Ironman South Africa. Multicoach skulle have haft to atleter til start i Port Elizabeth, men som for så mange andre, så kom der vulkanaske i vejen for den ene – Thomas Hofmann.

Aleksandar Sørensen-Markovic har været i Sydafrika de sidste 5 uger for at forberede sig til konkurrencen, og han melder sig klar til start. Jeg har trænet Aleksandar i snart halvandet år, og efter en lang periode, hvor Aleksandar skulle have rystet en overtræning af sig, har vi i løbet af de sidste 4-5 måneder for alvor fået vendt bøtten og fået formen er helt i top. Jeg har talt kort med Aleksandar forud for konkurrencen

Hej Aleksandar. Nu er der ikke længe til at startskuddet lyder. Hvordan har du det? Kan du ikke kort fortælle om din baggrund og din tilgang til konkurrencen på søndag?

Jeg har det kanon godt. Jeg har de foregående to år stillet til start i pro-feltet til ironman stævner. Tidligere har jeg ofte følt mig lidt træt, når jeg kom frem til selve konkurrencen. Et tegn på at jeg måske har overgjort det hele lidt. Men i samarbejde med Ole har jeg fundet frem til en opskrift for min træning, som synes at virke rigtig godt.

Min interesse for triatlon udspringer af, at jeg for en del år siden ønskede at lave en livsstilsændring og udfordre mig selv. Det er stadig den personlige udfordring der driver mig, men nu kigger jeg også efter, hvad de andre laver i stævner og tænker også i at opnå gode placeringer. Jeg er i mit livs form, og jeg ved at jeg også kan køre mit livs race. Jeg har et mål om at komme i Top 10 i årets stærkt besatte udgave af Ironman South Africa.

Hvordan er din træning forløbet? Er alt gået planmæssigt og kan du kort beskrive en typisk træningsuge?

Hmm… en typisk uge er opbygget omkring nogle nøglepas. Mit fokus har været på intensitet. Hårde intervaller af 3-5 minutters varighed samt tempotræning. Dette er ikke klassisk ironmantræning, og træningsmængden har ikke været super stor. Min længste træningsuge er vel på godt 18 timer, hvilket for mit vedkomne er meget og gør jeg begynder at hænge lidt. Derfor tager jeg ofte en ekstra rolig dag, og sørger for at jeg er klar til de hårde dage, som til gengæld er rigtig hårde.

Det seneste stykke tid har den vigtige træning været korte intervaller på løb og cykling, et langt kombipas, et tempo cykelpas og en lang løbetur. Jeg er meget fokuseret på watt og pace i min træning, og jeg bruger det konstant til feedback om, hvor meget jeg kan og bør presse mig.

At træne sig om til en Ironman er jo som at tage på en lang rejse! Er du blevet klogere på dig selv under forløbet op til denne ironman, og hvad vil du sige er det vigtigste du kan tage med dig fra træningen?

Jeg har over det seneste års tid fået et klart billede af, hvad jeg skal gøre for at forbedre mig. Jeg har været hoppet i fælden med at glemme, at vi alle responderer individuelt på træning, og vi skal lære at tilpasse træningen til vores respons. Dette forløb har været ekstremt tilfredsstillende, da jeg har nået et højere niveau i løb og cykling end tidligere. Svømningen hænger desværre lidt men det skal der arbejdes videre med. Mest af alt har jeg nydt at finde en opskrift på træning, som jeg synes er sjov, som motiverer og udfordre mig.

Har du andet på hjertet?

Ja det har jeg altid. Men tror det vil være urelevant. Jeg har ikke fået kaffe i et par dage og har et hårdt interval løbepas om en time så tog en kop. Det gør altid at jeg ser verdenen i et klarer lys, og jeg har en masse forskellige ting på hjertet. Men det er nok bedst vi stopper her. Skulle der være nogle der var nysgerrige på hvad det kan være jeg har på hjertet er de altid velkomne forbi min hjemmeside pulsslag.dk.

Tak for din tid og held og lykke på søndag. De andre ting du har på hjertet tager vi en anden god gang over en kop god kaffe. Jeg ser frem til at følge konkurrencen live fra min computer. Hvis der er andre der også vil se, hvordan det går med Aleksandar, så kan det følges fra start til slut med hyppige live-opdateringer.

Aleksandar har I øvrigt også en rigtig interessant hjemmeside med masser af motiverede læsestof, så gør endelig brug af hans opfordring til at besøge pulsslag.dk